SBA: Kladný vplyv na rast ziskovosti bánk mali čisté úrokové výnosy

30.04.2014 Bratislava

Bratislava 30. apríla (TASR) – Čistý zisk slovenského bankového sektora v 1. štvrťroku 2014 medziročne vzrástol o 9,2 % na 140 miliónov eur. V rovnakom období vlani bol zisk bankového sektora 128 miliónov eur. V najnovšom komentári na to poukazuje Slovenská banková asociácia (SBA) na základe údajov Národnej banky Slovenska (NBS).

Kladný vplyv na rast zisku slovenských bánk mali podľa asociácie predovšetkým čisté úrokové výnosy. "Aj vďaka rastu úverov obyvateľstvu čisté úrokové výnosy medziročne stúpli o 6,2 %. Naopak, čisté výnosy z poplatkov klesli takmer o jedno percento," uviedla SBA v komentári k vývoju ziskovosti bankového sektora.

V porovnaní s rovnakým obdobím 2013 objem úverov obyvateľstvu na Slovensku vzrástol o 9,9 % a podnikom ostal prakticky nezmenený. Objem novo poskytnutých úverov na bývanie za 1. kvartál tohto roka vzrástol o 33 %. "Úročenie nových úverov tak na bývanie (3,73 %), ako aj na spotrebu (13,06 %) dosiahlo nové historické minimum. Podiel zlyhaných úverov sa pohyboval na úrovni 1. štvrťroka 2013, keď predstavoval 5,5 %," konštatovala SBA.

Slovenské banky však okrem rastu objemu poskytnutých úverov zaznamenali aj nárast objemu vkladov. Tie sa medziročne zvýšili o 3,8 %, pričom vzostup zaznamenali predovšetkým vklady podnikov, ktoré medziročne vzrástli o 11 %. Celková bilančná suma sektora sa tak v medziročnom porovnaní zvýšila o 3,2 %.
 

Vyberte región